Strana Úsvit požaduje vypísanie referenda o zavedení eura

16.12.2007 Humenné

Humenné 16. decembra (TASR) - Zavedenie eura je podľa strany Úsvit závažným politickým, ekonomickým a sociálnym krokom, o ktorom by nemali rozhodovať len politici, ale aj občania v referende.
Výzvu na vypísanie referenda v prvom polroku 2008 adresuje vedenie strany po víkendovom rokovaní v Humennom Národnej rade SR. Úsvit je podľa predsedu Ivana Hoptu presvedčený, že Slovensko by malo vstúpiť do eurozóny spoločne s Českom, Maďarskom a Poľskom, teda krajinami V4. V súčasnosti ešte nie je na prijatie eura pripravené. Ak sa tak stane, bude to Úsvit považovať za najväčšiu politickú chybu strany Smer-SD.
\"Myslíme si, že prijatie eura poškodí väčšinu obyvateľov SR po ekonomickej stránke a ak by bolo prijaté neskôr, výmenný kurz by bol výhodnejší, \" uviedol predseda. Upozornil na negatívny psychický vplyv prijatia eura najmä na starých ľudí. Po zaplatení výdavkov za bývanie budú musieť mnohí z nich vyžiť zo 100 EUR mesačne.
Hopta dodal, že ak NR SR odmietne vypísať referendum, vedenie strany Úsvit vyzve občanov, aby svoje stanovisko písomne prezentovali Európskej komisii, ktorá bude o tejto otázke rozhodovať.
Podľa vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura Igora Baráta úspešné referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie, ktoré sa konalo v roku 2003, obsahovalo aj záväzok, že SR prijme spoločnú európsku menu. Ako pre TASR uviedol, v žiadnej krajine, ktorá euro používa, sa nekonalo samostatné referendum o jeho zavedení. \"Nie je na to dôvod. Všetky relevantné politické, ako aj spoločenské sily dosahujú v tejto otázke konsenzus. Výhody prijatia eura totiž prevyšujú nevýhody, \" zdôraznil Barát.
 

Vyberte región